Vad är tantra?

"Tantra är en tusentals år gammal, livsbejakande andlig tradition. Då många andra traditioner förnekar värdet av kroppen och sexualiteten, ser man inom tantra kroppen som människans tempel, som bör respekteras och behandlas med kärlek och omsorg. Inom tantra tillåts den sexuella energin, livsenergin, fungera som en passage till högre medvetehet. Men Tantra är mycket mer än en urgammal tradition. Tantra är ett sätt att leva och betrakta världen genom kärlek, acceptans och närvaro.

Tantra har mycket att ge den nya tidens mänsklighet. Inom tantra är sexualitet en godkänd och uppskattad del av livet. Med hjälp av tantra kan man lösa upp blockeringar och fördomar gällande sexualitet. Tantrisk sexualitet är en naturlig och andlig sexualitet som har en betydande roll för helhetligt välmående. Tantriska övningar och upplevelser är för många en fungerande väg till att acceptera och älska sig själv Förändringen sker inte genom strävan till att bli annorlunda, bättre, helare. Förändringen sker genom att bli medveten om och acceptera vem jag är idag.

I parförhållandet kan tantra vara en väg till djupare tillit och att bli av med ett tvångsmässigt begär att äga sin älskade, i och med att kärleken gentemot sig själv förstärks." Shanti Limnell

Tantra är också ett urgammal förhållningssätt till livet som innefattar närvaro, medvetenhet och kommunikation.  Tantra tar bort många spänningar ur sexlivet genom att föreslå att vi slappnar av, i och med det får vi ökad glädje och tillfredställelse. Det är det som många av oss längtar efter djupt där inne i oss själva, men vi vet inte riktigt hur vi ska förverkliga det.
Hemligheten i tantra och dess främsta syfte är att den sexuella energin får stöd att hållas kvar i kroppen. Tantran visar oss att sex kan inriktas på att skapa mer liv - inte bara ett annat liv. Denna andliga fas av den sexuella energin uppkommer när kvinnor och män lär sig att slappna av tillsammans när de har sex. Ju mer vi slappnar av, desto mer känner vi!
Avslappning är nyckelordet inom tantra som ger mer livsenergi och mer kärlek. När vi omfördelar den sexuella energin genom avslappning kan vi vända den inåt och uppåt, där den automatiskt absorberas på nytt av kroppen och återanvänds. När vi uppmuntrar den andliga fasen i sex istället för att hindra den som vi gjort i okunnighet, blir den sexuella kärleken till en helig upplevelse som fylls med förundran.
 
Texten här ovan är inspirerad av boken Håll glöden levande! med tantrasex - Diana Richardsson 

Här nedan kan du lyssna på min bakgrund, varför jag, som håller och driver denna sida ( Anna Torsdotter)  håller på med och valt att vara tantrisk sedan 2009 Lyssna också på podden Nyfiken på tantra där jag berättar om hela min tantriska resa