Vem ska skämmas?

Per Gulbrandsen - Lem och liv! Per Gulbrandsen - Lem och liv!

Skam. Det är vad tiotusentals svenska män känner för att de t ex efter sjukhusingrepp förlorat erektionen eller fått den kraftigt försämrad. Men här kommer den chockerande nyheten:
Enligt Mudhar Hasan, ledande kirurg på Danderyd som tog min prostata januari-19 har världens främste kirurg på en stor konferens nyligen medgivit det oerhörda:
- Vi vet inte var erektionsnervarna faktiskt går när vi skär. Vi borde veta, men vi vet inte.
Låt det sjunka in en stund.
10.000 svenska män får varje år beskedet: Prostatacancer. Livshotande. Var fjärde dör. Vår vanligaste cancerform.
(ja, cancer älskar reproduktionssystem. Utan sädesvätskans livgivande körtel prostatan, inga nya människor)
De flesta drabbade får försämrad, oftast kraschad erektion efter operation eller strålning. Men detta är alltså ingen självklarhet!
Världens främsta läkare vet alltså inte vet var de viktiga erektionsnerverna går och hur de ska skära, och därför blir de sällan sparade idag. Hur kan det få fortgå?
Så då är frågan: - Vilka ska skämmas här?
1.,Männen som helt ofrivilligt och utan att kunna påverka behandlingen blir av med sin älskade, livslustskapande erektion? Eller:
2. Sjukvården som inte satsar maximala resurser på att mäta upp var erektionsnerverna går, och lär sig spara dem vid cancerbehandlingar? (För det går!)
Ni vet säkert vad mitt svar är.
Men problemet stannar inte där.
Enligt Folkhälsomyndighetens stora nya undersökning av svenskt sexliv har 17% av svenska män erektil dysfunktion, ED. Dvs svåra problem med erektionen. Många är unga, ledsna.
17% är nästan 1 miljon män. 1 miljon!
Ändå kommenterar inte undersökningen detta vidare öht. Inte ett ord om lösningar, t ex att det finns alternativa läkningsmetoder. Myndigheterna visar absolut noll intresse för läkning av ED, trots att problemet sannolikt påverkar både samhällsekonomi och stora delar av befolkningens välmående på avgörande sätt.
- Så vem ska skämmas?
Ja inte vi ED-män i alla fall. Låt oss bli synliga istället. Låt oss prata om oss, vi är så många och vårt välmående är viktigt. Inte bara för oss själva, utan för våra nära och kära, våra kollegor, för hela samhället.
Och det finns bot.
Nu är det dags. Myndigheterna måste våga ta i detta orimligt skambelagda och laddade, där så många är drabbade. Se oss ED-män, bekräfta oss, ge oss råd och dåd, erkänn att det finns metoder att bota oss, ställ krav på sjukvård och forskning att finna ut var erektionsnerverna går så de kan sparas vid framtida behandlingar. Var inte så förtvivlat rädda för att detta handlar om sex, för sex är liv. Utan sex inga nya människor.
Gör nåt, och gör det nu!
Dela gärna. Posta mig gärna, absolut diskretion garanteras. Läs mer på min blogg @lemochliv
https://www.facebook.com/pg/lemochliv/about/


Tipsa gärna andra!
Per Gulbrandsen
@lemochliv på Facebook, där kan du läsa alla inlägg i bloggen

Läs nästa inlägg i bloggen